Selecteer een pagina

Geen tijd (te verliezen)! Druk druk druk… Je kent het wel. Afgelopen dagen hoorde ik het mezelf regelmatig zeggen. Zaterdag gaan we op vakantie en er moet deze week nog best wel wat gebeuren. Nog behoorlijk wat deadlines op het werk, juffen die afscheid nemen, een klas die schoongemaakt moet worden, een oma die nog een bezoekje verdient voor we vertrekken…. Na een periode waarin ik op veel momenten los was van de tijd, ervaar ik deze week weer tijdsdruk. Geen tijd voor onverwachte zaken. Zelfs voor onverwachte ontmoetingen voel ik even geen ruimte….

Ik realiseerde me gisteren dat er iets niet goed gaat.
Tijd om even stil te staan bij tijd ;).

De fijnste momenten voor mij, zijn de momenten waarop ik geen besef van de tijd meer heb. Dat ik zo in het moment ben, zo opga in wat ik op dat moment doe of ervaar, dat het tijdloos voelt. Geen tijdsdruk, geen haast, alle tijd, eigenlijk geen tijd(sbesef). Helemaal in het moment en in flow!

Minder fijn vind ik het als ik een gevoel van tijdsdruk ervaar. Dat gevoel speelt deze week zo af en toe de kop weer op. Net teveel to do’s en afspraken in één week. Vast herkenbaar zo vlak voor een vakantie. Een gevoel van tijdtekort hebben, geen tijd hebben voor de dingen die er eigenlijk toe doen en veel minder flow.

Ik baal mijn gevoel van tijdloosheid deze week wegzakt. Ik weet hoe anders het kan zijn, hoe moeiteloos alles dan gaat en hoe ik geniet van het hier en nu. Daarom deze blog om mezelf weer ‘back on track’ te krijgen en jullie wellicht ook te inspireren.

Een paar jaar geleden las ik het boekje Stil de tijd van Joke Hermsen. Zij heeft het in dit boekje over kloktijd en innerlijke tijd. Kloktijd hebben we zelf bedacht en is de objectieve, meetbare tijd, zoals we die van ons horloge kennen. Innerlijke tijd is onze ‘natuurlijke’ tijd. De ware tijd die tot leven komt als de klokken zwijgen. En deze tijd is oneindig.

Het probleem van tegenwoordig, schrijft Joke Hermsen, is dat er niet of nauwelijks voeling meer is met de innerlijke tijd. Alles moet snel en efficiënt. We leven in een 24-uurseconomie waarin tijd geld is. Zij pleit ervoor om de tijd te bevrijden uit het harnas van de kloktijd, zodat we ons weer meer kunnen verhouden tot onze innerlijke tijd en los kunnen komen uit het stramien waarin de kloktijd ons dwingt.

Joke Hermsen pleit voor innerlijke tijd: onthaasten, verveling, wachten, mijmeren, rusten, mediteren. Om zo in contact te komen met een laag dieper in jezelf en vanuit daar ook met anderen en de wereld om je heen. Met innerlijke tijd maak je ruimte voor bezinning, creativiteit, contact met intuïtie en je ziel. En het geeft innerlijke rust. Want innerlijke tijd kent geen begin of eind.

JA innerlijke tijd dus! Ja dat is de tijd waar ik ook weer helemaal contact mee wil maken. Hoe kom ik weer los van die kloktijd, het gehaaste gevoel, het gevoel van tijdtekort van deze week? Voor mij werkt yoga, mediteren en de natuur in. Gelukkig staat er vanavond yoga op de planning en mijn voornemen voor morgenochtend: ik begin de dag met een meditatieve wandeling in het bos. Deze activiteiten zorgen er bijna altijd voor dat ik de tijd kan ervaren als pure ruimte. Ruimte om het leven te leven vanuit mijn hart!

Vanuit deze verbinding met mijn innerlijke tijd, is het zoveel makkelijker om me te verhouden tot de kloktijd. Natuurlijk doet de kloktijd ook mee. Overleggen, ontmoetingen, schooltijden, zelfs de yogales werkt met een kloktijd ;). En dat is best handig! Maar waar ik kan, laat ik de kloktijd los.

Ik leef zoveel mogelijk in het moment en denk weinig aan ‘voor’ en ‘na’ maar ben lekker in het ‘nu’. En ik neem – op tijd 😉 – tijd voor bezinning, rust, en verbinding met mijn hart. Dat laatste is er een beetje bij ingeschoten laatste dagen besef ik me…

Het is dus gewoon een kwestie van bewustzijn én bewust kiezen voor innerlijke tijd! Maak de innerlijke keuze om de tijd jou te laten dienen en ervaar dat de tijd voor jou gaat werken in plaats van andersom. Wanneer het me lukt te leven vanuit mijn innerlijke tijd, ervaar ik echt dat tijd geen issue is. Deadlines haal ik moeiteloos, werk komt makkelijk af, ik kan oprecht mijn volle aandacht geven aan mijn meiden, ik heb onverwacht ruimte voor wat zich aandient…. Ik ervaar alle tijd of eigenlijk GEEN tijd(sbesef)! Heerlijk!

Kortom, ik leef dan vanuit mijn HART en niet meer vanuit de agenda. Ik duik daarom snel mijn innerlijke tijd weer in en leef zoveel mogelijk zonder (klok)tijd. Doe jij mee?