Selecteer een pagina

Vanochtend onder de douche doorliep ik mijn gebruikelijke ‘ochtendritueel’. Ik bedacht me welke dingen ik vandaag in ieder geval wilde doen. Zo hou ik ruimte voor alle onverwachte gebeurtenissen vragen en ideeën die zich voor doen op een dag. Zeker nu in Corona-tijd, belangrijker dan ooit op de dagen waarin ik allerlei petten op heb zoals moeder, juf, docent, business partner, leidinggevende en communicatieadviseur om er maar een aantal te noemen 😆.

Ik maak meestal een top 5 van dingen die ik in ieder geval wil doen. En verder nog een lijstje met ‘zou mooi zijn’. Maar mijn Top 5 (soms zijn het er wat meer als het kleine taken zijn en een enkele keer is het zelfs een een Top 1) is het allerbelangrijkste. 

Deze methode (geïnspireerd op diverse bestaande methodes zoals Gettings things done) helpt mij ontzettend. Het geeft rust. Aan het begin van de dag, tijdens en ook aan het einde van de dag. Sterker nog, zo kan ik meestal – want die paar taken waaraan ik prioriteit geef lukken bijna altijd – met een voldaan gevoel de dag afsluiten.

Op deze Top 5 staan werk en privézaken dwars door elkaar heen. Dat was altijd al zo, maar in deze Corona tijd gebeurt dat nog meer. Zo kan er op mijn lijstje accountant bellen over uitstel betaling BTW staan maar evengoed ‘oma bellen’.  

De vraag waarmee ik start, is altijd ‘hoe kan ik vandaag het verschil maken’? Deze vraag maakt me los van alles wat ‘moet’ en anderen van me willen. Het geeft ruimte om te voelen wat ik echt belangrijk vind. Vandaar dat werk en privé dwars door elkaar staan. 

De lijst ‘zou mooi zijn’ maak ik ook niet te lang. Om niet het gevoel te hebben aan het einde van de dag niet klaar te zijn. En het heet niet voor niks ‘zou mooi zijn’. Morgen is er weer een dag! 

Trouwens, ik realiseer me dat er ook mensen zijn die te veel tijd hebben, juist nu in de Corona-tijd zoveel wegvalt. Ook voor hen kan de methode goed werken. Ik weet uit ervaring (meestal heb ik in de zomer ook een paar van zulke weken) dat er dan niet zoveel uit je handen komt. Waarom zou ik het nu doen? Als het ook morgen kan. Waardoor je alles uitstelt, wat ook niet bepaald een gevoel van voldoening geeft. Maar ook dan werkt de top 5 methode (meestal maak ik dan een top 3 😄). Vooral de vraag waarmee kan ik het verschil maken, werkt dan ook goed. Maakt niet uit op welk ‘gebied’. Top 3 afgewerkt? Mooi! Met een voldaan gevoel mag je lekker de dag door lummelen. Heerlijk. Vooral van genieten. En alle dingen die na 3 weken nog op de ‘lijst zou mooi zijn’ staan, neem ik dan nog eens kritisch onder de loep. Ik stel mezelf dan de vraag, is het wel echt iets wat ik moet doen, wat van belang is? Soms blijkt dat namelijk naar verloop van tijd opeens niet meer zo te zijn.

Tot slot voeg ik nog wat heel krachtigs toe aan mijn ochtendritueel. Ik bedenk me met welke intentie ik de dag in wil gaan. Dat kan zijn moeiteloosheid, compassie, helderheid of plezier. Ik stap als het ware in de energie die ik die dag wil ervaren en hou deze energie bij me. Klinkt misschien wat vaag, maar probeer het eens. Het werkt echt!

Vandaag was mijn intentie rust en ontspanning. 

Dus tijd om deze blog te beëindigen en tijd voor koffie in de zon! 

Liefs, Tianne