Selecteer een pagina

Het is hartje zomer. Een heerlijke periode waarin alles een beetje stilvalt en het tempo als vanzelf om laag gaat. Een periode bij uitstek waarin ik behoefte heb aan ‘harttijd’. Tijd voor mezelf om mijn hart te openen en te luisteren naar haar fluisteringen die me richting geven.

Luisteren naar je hart. Je hart volgen. Voor jou misschien wel een loze kreet. Een vaag begrip. Een holle frase. Maar voor mij een volle, betekenisvolle, rijke, richtinggevende en intense manier van leven. Ik deel er graag wat over. Eerst maar eens wat ik onder mijn ‘hart’ versta. Dat is nogal een grote vraag. Maar ik vond een mooi lijstje die mijn begrip over het hart wel benaderd:

De wetenschap bevestigt dat je fysieke hart de toegangspoort is tot:

 • Een hogere vorm van kennis.
 • Wijsheid
 • Intuïtie (ziel).
 • Inspiratie (‘in spirit’).
 • Intentie.
 • Inzicht.
 • Antwoorden.
 • Verbinding met anderen.
 • Verbinding met al het andere leven op aarde.
 • De intelligente kracht die ons hele universum doordringt en fundeert: verbinding met het universum – met God (via de Heilige Geest).
 • Creativiteit.
 • Liefde (wat we zijn: de liefde die ons lichaam overstijgt).
 • Een natuurlijke neiging om die liefde met iedereen te delen, en het raakt niet op. Het is van iedereen.
 • Veerkracht.
 • Dankbaarheid.
 • Behulpzaamheid.
 • Vergeving.

Een mooi rijtje. En allemaal te vinden in je hart. Maar hoe dan?

Je hart volgen is makkelijk en moeilijk tegelijk. Makkelijk omdat je er niets voor hoeft te doen! Moeilijk omdat we niet gewend zijn om niets te doen.We willen denken, ons verstand volgen. Kennis, feiten, lange overpeinzingen. We zijn afgeleerd om naar ons hart te luisteren. Omdat je hart irrationeel is. En onvoorspelbaar en onconventioneel. Wat voor de omgeving ook niet altijd makkelijk is. Omdat je niet altijd doet wat zij van je verwachten. Omdat je niet meer in een hokje past en anders bent.

Daarnaast is het ook moeilijk omdat naar je hart luisteren gewoonweg niet zomaar lukt. Want niks doen en stil worden is lastig in de huidige tijd, de hectiek van alle dag. En toch is dat nodig, want je hart roept niet zo hard als het hoofd (het ego). Daarom probeer ik mijn hoofd regelmatig heel bewust stil te zetten, de stilte op te zoeken en alle ruimte aan mijn hart te geven. ‘Harttijd’ noem ik dat.

Ik heb hiervoor in de loop der tijd allerlei manieren ontdekt die me daarbij helpen. Verschillende manieren die afhankelijk zijn van mijn ‘mood’, de omstandigheden, de tijd die ik heb of behoefte die ik voel.

Mediteren is de meest voor de hand liggende manier. Soms mediteer ik in een groep, soms alleen in stilte en soms met een ‘online’ geleide meditatie . Michael Pilarczyk heeft bijvoorbeeld een app ontwikkeld (Meditation Moments) met allemaal geleide meditaties. Bijvoorbeeld om de dag mee te beginnen, voor korte breaks, voor rust of om lekker te slapen. Allemaal geschikt om je hoofd even stil te zetten voor meer rust, verbinding met je hart en moeiteloosheid. Ook zitten er meditaties tussen die een stapje verder gaan en echt helpen om je hart te horen spreken. Vooral als je nog niet zo bekend bent met mediteren is de app Meditation Moments echt een aanrader!

Gek genoeg is hardlopen ook een ‘tool’ om mijn hart de ruimte te geven. Dat gebeurt niet eens heel bewust en gepland. Tijdens het hardlopen val ik na verloop van tijd automatisch een soort stil van binnen en ervaar ik een soort heldere ‘toevallen’. Ideeën, inzichten die plots uit de lucht lijken te vallen. En daaromheen is het stil en rustig. Ondanks dat mijn lijf dat verre van is natuurlijk. Ik loop overigens nooit meer op tijd en loop ook steeds meer zonder muziek. Lekker ‘hartlopen’ dus!

Wandelen is ook favoriet. Langzaam en me bewust van de omgeving genietend van alles wat ik zie en hoor. De (schoonheid van de) wind, zon, lucht, planten, bomen en dieren helpen me om te openen en mijn hart de ruimte te geven.

Soms neem ik een ‘vijf minuten adem pauze’ gewoon tussen alles door. Ik adem dan op het ritme van mijn hart. Ik vind het heel fijn om afgestemd te raken op mijn eigen hartritme. Ik ervaar dan rust, harmonie en steeds meer balans. Er zijn veel filmpjes en apps te verkrijgen over deze manier van afstemmen.

Daarnaast werkt muziek ook heel goed voor mij. Bijvoorbeeld klassieke muziek, spirituele muziek of mantra’s. Deze muziek leidt me als vanzelf naar mijn hart. Vanuit die staat van zijn kan ik veel beter voelen wat er is en mag zijn.

Vanochtend ben ik bijvoorbeeld gewoon gaan zitten op de bank met een Playlist op Spotify (https://open.spotify.com/playlist/2WBjdThvnoAuIKzHZ3U8l1?si=RnCqgztSTDqpL88R9jdrnA) en laat ik me meevoeren op de muziek. Ik ‘zak’ als vanzelf dieper in mezelf en ervaar opeens helderheid op wat speelt in mijn leven.

Nog veel sterker werkt een ‘klankconcert’ welke ik mezelf soms gun. Een klankconcert is een prettige manier om spanningen los te laten, uit je hoofd te gaan en meer in contact met je hart te komen. De klanken van o.a. trommels, didgeredoo, klankschalen, stem, gongs, ratels en belletjes nemen we je mee naar je innerlijke wereld. Je lichaam en geest worden uitgenodigd voor een diepe ontspanning, genietend van de rust met je aandacht naar binnen gericht. Echt een aanrader. Vanaf september gaan we ook ‘klankbaden’ in onze nieuwe ruimte Speel-Veld in Seats2meet Amersfoort CS organiseren. Van harte welkom!

Tot slot gun ik mezelf regelmatig een workshop, training of sessie die me helpt om mijn hart verder te openen. Met de ultieme ‘hartopener’ The Journey of the Heart in Vezelay die ik afgelopen mei voor de tweede keer maakte. Ik schreef hier al eerder over. Volgend jaar mei ga ik weer!

Harttijd dus in alle vormen en maten. Ook hierin ben ik op ‘hartstocht’ en ontdek ik steeds weer nieuwe, rijke(re) verdiepende manieren om mijn hart te laten spreken. Ik weet zeker dat ik nog veel meer ‘hart-tijd-tools’ ga ontdekken. Keep you posted!

Hartegroet,
Tianne