Deze week las ik een supergaaf artikel over hartintelligentie. Het gaat over wetenschappelijk onderzoek naar hartintelligentie in combinatie met praktische tips hoe je gebruik maakt van deze wijsheid. Voor sommigen mensen zijn mijn verhalen over je hart volgen wat vaag. Misschien dat deze blog (geïnspireerd door het artikel wat ik las op www.upliftconnect.com) helpt om het wat concreter te maken! 

In de Westerse wereld beschouwen we het hart voornamelijk als een pompmechanisme dat verantwoordelijk is voor het rondpompen van ons bloed in ons vatenstelsel naar onze organen. Maar dit is wel een erg simplistische kijk op ons hart. De psychologen en neurobiologen van het Heart Math Institute doen al jaren onderzoek naar hartintelligentie. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs over de wijsheid van ons hart.

Wist jij bijvoorbeeld dat 60-65% van de hartcellen bestaat uit neuronen. En dat het hart zeven hormonen produceert en daarbij niet onder doet voor de hersenen. Eén van deze hormonen bestuurt ons immuunsysteem en het hormonale evenwicht en ons verouderingsproces. Met elke hartslag wordt deze informatie door ons hele lichaam gestuurd. Het hart is nauw verbonden met de werking van de hersenen en kan worden gezien als een uniek brein dat gekoppeld is aan het centrale zenuwstelsel. Er is een voortdurende dialoog gaande tussen hart en hersenen. Analyses van de informatiestroom in het menselijk lichaam heeft aangetoond dat de indrukken eerst door het hart verwerkt worden, waarna ze worden doorgegeven aan de hersenen.

De reacties op prikkels (sensaties, indrukken) worden door zowel het hart als de hersenen bepaald. En wist je dat het hart naast een elektrisch veld (dat gemeten met een ECG 40-60 keer sterker is dan dat van de hersenen) het hart ook een magnetisch veld produceert. Het magnetisch veld van het hart is 5000 keer sterker dan dat van onze hersenen. Het hart is dus meer dan “gewoon” een mechanische pomp en heeft een eigen intelligentie, die niet onderdoet voor de werking van de hersenen.

Voor mij persoonlijk is de wetenschap rondom hartintelligentie trouwens niet zo interessant of belangrijk. Ik heb zelf ervaren dat in mijn hart alle antwoorden te vinden zijn. De kunst voor mij is om me steeds opnieuw – in het dagelijks leven – te verbinden met mijn hart én dus met alle wijsheid die daar te vinden is.

Mijn hart kent mijn verleden, mijn heden en mijn toekomst. En mijn hart wordt niet geplaagd door een ego dat spreekt. Mijn hart spreekt eenvoudig vanuit een volledig neutrale plek die bestaat uit liefde en licht. Heel concreet stel ik mezelf bij keuzes en vooral grotere beslissingen vaak de vraag: wat zouden liefde en licht doen? Ik spreek dan mijn hartintelligentie rechtstreeks aan. Soms voel ik in een splitsecond het zuivere antwoord. Soms valt een antwoord later in of heb ik meer tijd en ruimte nodig en neem ik de vraag mee in meditatie.

In het artikel waar ik deze blog mee begon, worden vijf hele concrete handvaten gegeven hoe je meer kunt ‘denken’ met je hart.

Vrij vertaald zijn dit ze:

1. Focus op het hart (en hartchakra of wel het energiecentrum rond je fysieke hart). Dit is het signaal voor het hart dat je hartintelligentie nodig hebt.

2. Adem een aantal keer langzaam diep in en uit. Ook dit is een signaal voor het hart. Bovendien kalmeert diepe ademhaling de hersenen.

3. Roep een gevoel van dankbaarheid, mededogen of liefde op door te denken aan wat je dankbaar maakt en aan mensen van wie je houdt. Dit zijn de gevoelens die het hart activeren.

4. Stel je hart een vraag. De vraag moet kort en bondig zijn.

5. Iedereen zal de intelligentie van het hart een beetje anders ervaren. Sommige voelen het in hun buik, anderen ervaren een warme sensatie rond het lichaam of tintelingen in de handen. Sommigen voelen geen lichamelijke gewaarwordingen, maar krijgen een duidelijk, kort antwoord dat ’door hun hoofd schiet’. Het hart spreekt direct en duidelijk. Als dit niet het geval is, probeer dan opnieuw de bovenstaande stappen om je lichaam te laten weten dat je de intelligentie van het hart zoekt en niet het ego.

Tot slot: oefening baart kunst. Hoe vaker je je verbindt met je hart, hoe gemakkelijker het wordt om je hart te laten spreken. 

En voor de hoofdtypes: merk je dat jouw hoofd het allemaal nog niet zo gelooft? Lees hier het hele artikel waar ik mee begon of kijk eens op de site van het Heart Math Institute voor meer achtergronden en wetenschappelijke bewijzen voor de onmetelijke wijsheid van ons hart.

Blijf naar je hart luisteren, het zal je de weg fluisteren!